6 тижнів Вадима у Італійському Червоному Хресті

6 тижнів Вадима у Італійському Червоному Хресті

Якими були обов'язки волонтера?

До обов‘язків входили різні завдання, такі як: роздача їжі безхатченкам на вулицях міст по ночах, спостереження за оформленням документів для біженців, допомога у транспортуванні пацієнтів до лікарень, перенесення необхідних припасів зі складів до резиденції Червоного Хреста для біженців, у якій ми також проживали, та допомога в організації та при проведенні масштабного пляжного концерту. Я завів багато цікавих знайомств та змінив свою думку щодо біженців, а також - вкотре зустрів людину з Росії, яка ламає стереотипи про типових росіян (свого напарника по стажуванню).

Культурний шок в Італії: в який момент це трапилось?

Культурний шок проявився тоді, коли я зрозумів, що англійською там майже ніхто не говорить. Однак, це добре мотивувало знайти англо-італомовних друзів серед біженців та гортати при нагоді книгу мого напарника «Як вивчити італійську без вчителів», яка зараз стоїть у мене на полиці після всієї цієї історії.

Що дає стажування за кордоном?

Стажування навчило мене самостійності того роду, якої людина набуває під час перебування в неконтрольованих та неуникних обставинах: так, ніхто не говорить зрозумілою тобі мовою, на тебе дивляться як на приїзжого (світле волосся - доволі нетипове явище на сході) у формі червоного хреста, який щось там белькоче ламаною італійською і з посмішкою киває, сподіваючись шо то було не питання, але... завдяки правильному підходу, говорити виявилося можливо і без слів, і навіть з не-англомовними людьми вдалося налагодити комунікацію та обмінятися старими історіями і разом пережити нові. Всієї цієї пригоди не сталося б із людиною, яка не взяла б на себе відповідальність за подальший розвиток подій, а просто склала лапки й пливла за течією. Доволі проста істина про відповідальність за власне життя, яку варто водночас переживати і постійно нагадувати собі.

Кому порадиш таке стажування?

Я раджу взяти участь, якщо ви відкриті до пригод і шукаєте різнопланову діяльність: за умов налагодженого контакту із керівництвом, можливо пережити досвід роботи повноцінного волонтера Італійського Червоного Хреста і спробувати себе у широкому спектрі речей. Та й біженці - люди з доволі колоритними історіями, які іноді міняють погляд на суть речей.

Навіщо волонтерство молоді на твою думку?

Тому що воно дозволяє повністю відчути, що таке самостійність, коли від твоїх рішень повністю залежить твоє життя на найближчий місяць, і ні родина, ні друзі не зарадять якщо ти будеш лажати чи нічого не робити. Це доволі крутий та рідкісний досвід пригоди, із водночас наявністю підстраховки в обличчях місцевих айсекерів. Та й взагалі це була можливість волонтерства у Червоному Хресті в Італії от просто так за заповнену анкету