Хочеш розвивати себе - не сиди вдома!

Хочеш розвивати себе - не сиди вдома!

Молодь з усього світу бере участь у різних волонтерських проєктах як локально, так і за кордоном.

Волонтерство закордоном - це чудова можливість провести час в іншій країни, вийти із зони комфорту, розвинути свої лідерські якості та допомогти зробити світ кращим. 

Ми, міжнародна молодіжна організація AIESEC, організовуємо волонтерські стажування Global Volunteer - це шеститижневі проєкти за кордоном, спрямовані на допомогу в досягненні однієї з цілей сталого розвитку ООН.

Валерія Земцова брала участь у волонтерському проєкті від AIESEC у Німеччині, що направлений на досягнення цілі сталого розвитку №4 «Якісна освіта». Під час стажування Валерія розповідала учням у коледжі про Україну та про Цілі Сталого Розвитку.

Валерія відповіла нам на декілька запитань та поділилася своїми думками про стажування. 

 - Скажи, які твої враження від стажування?

- Саме стажування - це одна велика подія. Неможливо виокремити щось одне. Окрім людей, звісно. 

Люди, яких ти зустрічаєш стають твоєю маленькою сім'єю на шість тижнів. Ви разом опиняєтеся у різних ситуаціях, разом, вперше, співаєте в караоке чи танцюєте у маленькій кімнаті під давно забуті пісні. Ці люди зламали мої стереотипи про інші культури та навчили дивитися на світ інакше. 

На стажуванні я зрозуміла, яка прекрасна Україна, навчилася цінувати усі її плюси та мінуси, усвідомлювати те, чого вона потребує і що ти можеш зробити для неї.

 - Як би ти описала німців та їхню культуру?

 - Вони сортують сміття, завжди доброзичливі (саме так, німці дуже привітні), дотримуються усіх-усіх правил, а також люблять писати листи. 

Досить цікаво, що, не зважаючи на сучасність країни, їм щотижня приходять газети з новинами та акціями, а в багатьох закладах харчування можна розрахуватися лише готівкою. 

На кожному будинку чи квартирі можна побачити прізвище сім'ї або людини, що там проживає, ніхто не ховається за високими парканами, огорожами з написом '‘обережно, злий пес‘', а двері будинків завжди відчинені для гостей, яких дійсно щиро раді бачити.

- Розкажи про найважчу/найсмішнішу ситуацію, яка сталася з тобою під час стажуванння.

- Однозначно моя поїздка до Дюсельдорфу. 

Все почалося з того, що ми компанією зібралися провести вихідний у Дюсельдорфі. Ми придбали квитки у спеціальному автоматі. І все б нічого, але вони були на сьогоднішній вечір...

Далі почалися дзвінки у службу підтримки, поїздка на вокзал, навіть не одна, в надії поміняти дату або хоча б повернути кошти. Спочатку, нам не хотіли зробити ні те, ні інше, але врешті-решт нам вдалося домовитися про заміну дати. 

Потім, за день до поїздки, надійшло штормове попередження. І нам дуже радили нікуди не їхати. А ми поїхали. І як ви зрозуміли, без пригод не обійшлося. Якщо коротко, то всі потяги спочатку перенесли, а потім взагалі відмінили. І ми не знали, як повернутися назад.

І ось тут цікавий факт: усім пасажирам, чиї потяги відмінили, працівники вокзалу викликали таксі, безкоштовно доречі, і ми благополучно повернулися назад до нашого містечка.

 - Яким був твій «вау» момент на стажуванні?

Всі моменти на стажуванні вау. Але час, проведений з іншими стажерами та айсекерами, був найбільшим вау. Це просте, ненав’язливе спілкування про все на світі: про країни, про майбутнє, про життя. У такі моменти ти розумієш яким великим є світ і який маленький ти в ньому.

Замість висновку хочемо сказати, що цей досвід вартий того, щоб його пережити 😌

Зареєструватися на проєкт можна на нашому сайті в розділі Волонтерські стажування