Міжнародне волонтерство: куди їздять наші та як живуть потім

Міжнародне волонтерство: куди їздять наші та як живуть потім

Для тих, хто у 21 столітті хоча б більш-менш знає англійську, двері можуть відкритись куди завгодно. Одна з можливостей, якою обов’язково треба скористатись у світі з відкритими кордонами – це міжнародне волонтерство. За кілька тижнів за кордоном волонтери приймають для себе фундаментальні рішення, заробляють великий плюс для вступу в іноземні виші, а також вибудовують унікальні знайомства.

Проєкт “СВОІ люди”, що реалізується громадською організацією “СВОІ” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) поговорили з трьома героїнями, які здійснили свої заповітні мрії завдяки програмам міжнародного волонтерства.

Однією з героїнь, є стажерка, що поїхала відчути на собі досвід професійного стажування закордоном - Вікторія Музика.

                                                               Працювати з блогерами в Туреччині

Вікторія Музика, 21 рік, маркетологиня

Вікторія Музика, 21 рік, маркетологиня

Віка вирушила до Стамбулу за програмою AIESEC Global Talent. За цією програмою вирушають волонтери, яким цікаве стажування у сферах маркетингу та менеджменту. їх розподіляють до стартапів та корпорацій.

До поїздки Віка на фултаймі працювала піарницею і аудиторкою, та набридло. Тепер дівчина хотіла випробувати себе в міжнародному середовищі. Наважилась вона на це завдяки знайомим з AIESEC – їй запропонували заповнити резюме і згодом покликали на інтерв’ю. За два дні її затвердили у стамбульський стартап, який займається наданням роутерів в оренду.

“Одна з причин поїхати саме до Туреччини – це те, що країна хоч і максимально наближена до Європи, та все ж має відмінності від нашої культури, – пояснює Віка. – Країну не можна судити за політичними чи економічними ознаками, країна – це люди”.

Вечірня кава з сусідами

Вечірня кава з сусідами

Жила Вікторія у приймаючій родини з трьох людей. “Вони ставились до мене як до рідної дочки, мама навіть старалася готувати українську кухню. А ще мене постійно підвозили до метро, аби я встигала до офісу”, – каже вона.

Приймаюча сім'я Вікторії. Тато - Омар, мама - Ясемін та їх дочна Берра

Приймаюча сім'я Вікторії. Тато - Омар, мама - Ясемін та їх дочна Берра

Дівчина вирушила на 1,5 місяця – на довше не могла через диплом. Загалом в AIESEC можна обрати програму також на 3, 6 та 12 місяців.

На стажуванні дівчина менеджерила соцмережі і розвивала кооперацію з тревел-блогерами. За півтора місяця роботи Віка збільшила прибутки компанії в півтора рази. Стартап працює в тому числі й на російську аудиторію, а крім Віки російськомовних працівників у ньому не було. Тож коли тревел-блогери не йшли на контакт, дівчина вдосконалювала цей сегмент бізнесу.

Команда AIESEC в Стамбулі, що підтримували Вікторію в період стажування зприводу логістичних питань.

Команда AIESEC в Стамбулі, що підтримували Вікторію в період стажування зприводу логістичних питань.

Після волонтерства у Туреччині Віка влаштувалася на роботу в Україні, яка її нарешті влаштовує. Вона працює маркетологинею в AIESEC і часто допомагає турецьким друзям.

Вікторія радить обирати волонтерську програму тоді, коли є мета стати корисним, а не подорожувати. Вона підкреслює, що волонтерство – це перш за все про готовність взяти відповідальність та покинути зону комфорту.

“Цей досвід дуже допомагає, бо в певний момент я зрозуміла, що можу вирішити будь-яке питання в будь-який країні, вийти з будь-якої ситуації. Він дав мені віру в себе”.

Тепер Вікторія планує їхати у дальші країни – до Бразилії або Індії.

Важливо: 

  1. Учаснику волонтерської програми AIESEC Global Talent має бути від 18 до 30 років;
  2. Волонтер повинен мати освіту бакалавра та англійську рівня Upper Intermediate;
  3. Сплачується організаційний внесок;
  4. Квитки, страхування та тест на COVID19 покриваються волонтером;
  5. Проживання та харчування зазвичай покривається компанією, але це залежить від проекту

Що ще радять розглянути від AIESEC:

AIESEC Global Teacher – викладацькі стажування в навчальних закладах для волонтерів 21-30 років. Ця програма триває від 9 до 78 тижнів у школах та приватних організаціях. Кандидатам потрібно мати диплом бакалавра чи  магістра та англійську рівня Advanced.

Історії наших двох інших героїнь можна прочитати в статті на медіа-порталі Громадського простору за посиланням.