Робота для студентів - як почати кар'єру правильно?

Робота для студентів - як почати кар'єру правильно?

Навіть  сьогодні студенти часто чують від викладачів в університетах, що починати працювати на перших курсах  - це зарано, адже це той час, який варто присвятити  старанному навчанню, аби мати гарну базу знань. Проте студентські роки  - це гарна можливість спробувати себе у всьому, що зможе дати поштовх кар’єрі.

Гортаючи сотні вакансій ми розчаровуємося, адже досвід роботи, який вимагають майже всі роботодавці – мінімум півроку чи рік. Де ж взяти цей досвід? Як навчитися чогось поза університетською аудиторію та стати успішним?

Просто гарними навичками у тій чи іншій сфері та гарним дипломом уже тривалий час доволі важко здивувати роботодавців. Вони шукають людину, яка вміє гарно працювати в команді, швидко приймати рішення, особливо у кризових ситуаціях, має гарні комунікативні навички та критичне мислення. Де ж це все розвивати? Відповідь проста – спробуйте себе у волонтерстві.

Волонтерство для роботодавців часто є індикатором громадської позиції і активності кандидата, підтверджує його високу ініціативність і вмотивованість у роботі. Для студента  - це перш за все незабутній досвід, а також шанс розвинути soft-skills. Ставши волонтером, ти зможеш відвідувати чи організовувати освітні лекції та конференції, брати участь у соціальних проєктах та подіях, вести сторінки у соцмережах, спілкуватися з делегатами та спікерами різних подій тощо.

Ще однією не менш важливою перевагою волонтерства є створення мережі корисних знайомств. Соціальні проєкти, події та конференції завжди організовують і відвідують цікаві люди, і ти маєш можливість познайомитися з ними. На заходах можна навіть познайомитися зі своїм майбутнім роботодавцем!

Серед можливостей розвинути свої навички та спробувати себе у чомусь новому є міжнародні стажування та програми академічної мобільності від університетів.

Популярними серед студентів є стажування Erasmus Plus  - Короткострокові програми мобільності за обміном на навчання (на період 3-12 місяці) для українських бакалаврів, магістрів, аспірантів, докторантів; на практику (2-12 місяці), а також короткострокові стажування/викладання/підвищення кваліфікації (на період від 5 днів до 2 міс) для викладачів та адміністративного персоналу закладів вищої освіти.

Різні можливості для студентів відкриває AIESEC – міжнародна молодіжна організація. Наприклад, Global Talent – це професійні оплачувані стажування від 3 до 12 місяців для людей віком від 21 до 30 років, що дозволяють прокачати професійні навички та кар’єру в іноземному оточенні за кордоном. Global Talent кидає виклик поглядам та кар’єрним знанням, а також відкриває багато нових перспектив та можливостей для росту у тій чи іншій професії.

Для студентів та випускників, які хочуть почати свою кар’єру, актуальними будуть стажування в українських або міжнародних компаніях, наприклад, UKRSIBBANK, Альфа-Банк, Mars Ukraine.

UKRSIBBANK - це один з найбільших банків України, що входить до міжнародної фінансової групи BNP Paribas. Вони часто оголошують конкурс на ту чи іншу посаду, пов’язану з банківською сферою.

Mars Leadership Experience Program – програма, під час якої учасники працюватимуть у трьох різних країнах з різними ринками і командами. Така продуктивна практика дозволить не лише отримати повний функціонал роботи великої міжнародної компанії, але й випрацювати безцінний досвід.

STUDENTS INTERNSHIP PROGRAM - проєкт зі стажування студентів у Альфа-Банк. Вже 13-й рік поспіль Альфа-Банк відкривають свої двері молодим та амбітним студентам, які бачать своє майбутнє у банківській сфері.

Найголовніше у побудові власної кар’єри – це завжди залишатися в курсі усіх подій та нових вимог від роботодавців. Часи змінюються, а ми змінюємося разом з ними.

Слідкувати за кар’єрними трендами можна відвідуючи різні молодіжні конференції. Наприклад, YouthSpeak Forum та Career Start від AIESEC.  CAREER START — це конференція про можливості, яка допоможе тобі знайти роботу мрії. Цьогоріч вона відбудеться онлайн 28 листопада. 

Одна з особливостей події - зможеш потрапити на співбесіду прямо з місця проведення заходу, а також отримати практичні знання та створити своє ідеальне CV. Більше можеш знайти за посиланням:  https://careerstart.aiesec.ua/

Отже, на молодіжних конференціях завжди можна познайомитися з цікавими людьми, створити свою мережу корисних знайомств та дати правильний початок своїй кар’єрі.