Як почати IT-кар'єру в Україні: поради і лайфхаки

Як почати IT-кар'єру в Україні: поради і лайфхаки

Україна, без сумніву, є одним з найбільших ринків IT-фахівців. Українські розробники і не технічні IT-фахівці дуже високо цінуються на світовому ринку, особливо в країнах Європи і США. Їх досвід, знання, вміння і навички викликають інтерес у великих компаній зі світовим ім'ям.

Ось лише трохи статистики:

В Україні активно збільшується попит на ІТ-спеціалістів останні 5 років: кількість відкритих вакансій для технічних фахівців зростає в середньому майже 30% в рік, в той час як кількість самих інженерів - на 18%.
IT-галузь в Україні майже не була порушена карантином під час пандемії COVID-19. У минулому році експорт IT-послуг в Україні зріс на 20%, склавши $ 5 млрд. Всього 8,3% від загального числа послуг, що надаються в країні припадає на цю сферу.
Безумовно, пандемія відбилася на кількості відкритих вакансій в IT-сегменті. Однак, у порівнянні, з іншими галузями, ситуація в IT майже не змінилася.

Темпи розвитку IT-індустрії

Чи буде ця індустрія і далі розвиватися такими ж темпами? Багато що залежить від зростання кількості IT-фахівців на ринку праці, однак темпи підготовки IT-фахівців українськими вузами недостатньо швидкі. Це відкриття недавно зробили експерти BRDO, провівши аналіз IT-освіти в вузах України.
Дивимося на цифри. У 2021 році диплом бакалавра отримали понад 20 тисяч випускників в сфері IT, а це на 23% більше, ніж в минулому році. До 2024 року в вузах буде випускатися в середньому на 25% більше бакалаврів IT-спеціальностей.
Звучить багатообіцяюче? Насправді ні.

З кожним роком попит на ІТ-спеціалістів у нас виростає на 30-50 тис. Що б держава не робило для збільшення кількості айтішників, цього буде недостатньо. 
На щастя, не формальним освітою єдиним. Невгамовний попит можна задовольнити іншими способами:

  • перекваліфікацією фахівців з інших сфер
  • залучення до проектів айтішників з інших країн віддалено.
  • імміграцією IT-фахівців
  • неформальною освітою

Зарплати IT-спеціалістів у середньому по країні:

IT-спеціальності - в топі по зарплатах. Серед чоловіків найбільше заробляють співробітники зі спеціальністю Software Engineer (39%). Що стосується жінок, у цій сфері найбільше платять маркетинг-менеджерам (24,2%). А ось свіжі дані по зарплатах незалежно від гендеру:

Java Engineer - $4700
Ruby, Python и Swift Engineer - $5200
Unity-разработчики - $4500
Automation QA - $3600
Recruiter - $1800
General QA - $3200
Manual QA - $2400
General Manager и СТО - $7000+
CMO - $4300
Product Owner и Product Manager - $4500
Affiliate и PPC - $2225

Які ВНЗ випускають найбільш високооплачуваних IT-фахівців? Ось трійка лідерів:

- ХНЕУ ім. С. Кузнеця
- КНУ ім. Шевченко
- НТУУ «КПІ» ім. Сікорського

Найбільш популярні професії в IT-сфері:

  • рекрутери;
  • розробники мобільних ігор і додатків;
  • фахівці, що відповідають за кібербезпеку;
  • веб дизайнери;
  • аналітики;
  • маркетологи;
  • копірайтери;
  • контент-менеджери;
  • SEO фахівці і лінкбілдери.

Привабливість IT-сфери для молоді

Звичайно, кар'єра в IT-сфері вабить багатьох, особливо молодих. Робота в IT має безліч переваг. Ось тільки деякі з них:

  • Стрімко розвивається і популярна сфера
  • Гідні зарплати навіть початківцям фахівцям
  • Більшість IT-спеціальності навряд чи стануть неактуальними в найближчі роки.
  • Маса можливостей для розширення свого скіллсета.

Якщо, наприклад, ви хочете освоїти професію програміста, для вас згодом відкриються кілька кар'єрних шляхів розвитку:

  • без зусиль знайти роботу в США або Західній Європі.
  • зайняти високооплачувану посаду в українській компанії або філії іноземної компанії.
  • почати свій бізнес, розробивши або реалізувавши стартап.

Перспективи для стартапів.

Дохід від перспективного стартапа може бути набагато вище, ніж зарплата найманого айтішника. Затребувані додатки приносять творцям великий дохід.

Ось кілька прикладів успішних українських IT-стартапів:

Grammarly. Сервіс, який в онлайн-режимі виправляє помилки і допомагає грамотно структурувати текст англійською мовою. Користується величезною популярністю в світі.

Viewdle. За допомогою цієї технології можна розпізнавати різні об'єкти. Компанія була викуплена Google.

Restream. Універсальний стрім, який дозволяє здійснювати трансляції одночасно на багатьох платформах, включаючи Youtube, Facebook та ін.

People.ai. Технологія, що дозволяє аналізувати дані, зібрані з телефонів і комп'ютерів співробітників і отримати поради щодо оптимізації робочих процесів.

Atmosphere. Додаток може оцінювати і прогнозувати погоду.

Minect.ai. За допомогою цієї технології можна знаходити міни.

На жаль, статистика невблаганна: тільки близько 10% всіх стартапів злітають. Причини різні, від браку фінансування до проблем з менеджментом.
Якщо у вас є бізнес-ідея для IT-стартапу, але немає досвіду роботи в IT і розуміння того, як піднімати свій стартап, буде корисно влаштуватися на роботу початківцям фахівцем. Працюючи в команді професіоналів, ви зможете швидко освоїтися і отримає необхідні знання, які згодом допоможуть вам побудувати власний бізнес.

Где и как искать работу в IT: лайфхаки для новичков

У каждого начинающего специалиста есть шанс попасть в крупную компанию, даже если он или она находится в небольшом городе или селе. Из-за ограничений, связанных пандемией, дистанционная работа стала мейнстримом, хотя некоторые компании до сих пор требуют от сотрудников присутствия в офисе. Тем не менее, Большинство крупных IT-компаний находятся в Киеве, Харькове, Одессе, Львове, Днепре и других больших городах. Там намного больше перспектив получить хорошую и высокооплачиваемую должность даже начинающим специалистам без опыта работы. 

Початківці фахівці можуть почати кар'єру в IT-сфері навіть з мінімальними знаннями і придбати всі необхідні навички в процесі роботи. Однак як зробити, щоб вас помітили і покликали на співбесіду? Охочих адже багато. Щоб збільшити шанси знайти потрібну роботу в IT і прискорити цей процес, ось що можна зробити:

  • звернутися за допомогою в професійне рекрутингове агентство

Якщо ви самі не визначилися, яка саме спеціальність в IT підходить вам найбільше, досвідчені рекрутери зможуть це з'ясувати досить швидко. Маючи доступ до бази відкритих вакансій, вони запропонують варіанти, які підійдуть вам найкраще і де шанси на те, що вас візьмуть, буду вище. Так, деякі з них беруть фіксований відсоток від вашої першої зарплати на новій роботі, але це того варто. Хоча багато надають безкоштовні послуги для претендентів.

  • піти на спеціалізовані курси

Головне - вивчити всі можливі варіанти і зрозуміти, що конкретно вас цікавить. Якщо в університеті ви краще за інших справлялися з написанням есе, ви можете піти на курс письменницької майстерності і блискуче пройти тестове завдання на вакансію копірайтера. Якщо ви не боїтеся колупатися в коді, сміливо записуйтеся на курс програмування. В цьому році в списку найбільш затребуваних мов - Python, JavaScript, Java, і C #. Вибір доступних курсів просто величезний. Багато з них детально представлені на безкоштовних вебінарах, тому кота в мішку купувати зовсім необов'язково.

  • влаштуватися на безкоштовне стажування до досвідчених фахівців

Зайві руки gratis або за невеликі гроші дуже навіть не завадять. Якщо пощастить, потрапите в команду спеців, які охоче діляться своїми знаннями з новачками і вміють дохідливо пояснювати. Наприклад, за пару місяців цілком можна освоїти рекрутинг, маркетинг або навіть html і css.

  • створити ідеальне портфоліо

Замовники / роботодавці очікують, що ви поясните їм, у чому цінність ваших послуг. Навіть якщо ви тільки що випустилися з ВНЗ, у вас повинно бути портфоліо, яке показує вас як професіонала, а не початківця. Якщо ви шукаєте роботу дизайнера, напевно у вас набереться з пара десяток робіт, якими ви пишаєтеся. Нема з чого скласти портфоліо? Увійдіть на крупній майданчику для фрілансерів (наприклад, upwork.com) і поохотьтесь за терміновими замовленнями. Деякі навіть пропонують виконати роботу абсолютно безкоштовно заради того, щоб наповнити портфоліо, але це не найкраща практика. Є ідеї для власного невеликого проекту? Реалізуйте його, і вам

  • Необхідний скіллсет для старту

Не дивлячись на те, що на ринку не вистачає фахівців, кандидатам можуть відмовити в працевлаштуванні. Справа в тому, що багато IT-компанії не готові вкладатися навчання співробітника. Так, щоб навчити джуніора-фахівця, мідл і сеньйори повинні приділяти на навчання новачків свій дорогоцінний час. Їм доводиться відкладати свою роботу, а це може негативно позначитися на процесі їх роботи і зірвати дедлайни. Крім того, багато новачків, отримавши бажаний апгрейд в розвитку через півроку-рік, йдуть в іншу компанію на кращу зарплату. Така ось невдячність.

Якими ж якостями і вміннями повинен володіти претендент в сфері IT, щоб на його резюме звернули увагу?

Яку б ви роботу в IT ви не шукали, великою перевагою буде знання англійської мови. Великі IT-проекти можна зустріти в основному на західноєвропейських ринках, США, Індії та Китаї, а для спілкування з замовниками потрібен хороший англійський. Його знання особливо важливо мідл-розробникам, сеньйорам, а також проектним менеджерам. Для Джун такий критерій не є обов'язковим, однак він виділяє кандидата серед інших.

Важливо бути командним гравцем, проявляти ініціативу, бути уважним до деталей, а також мати бажання розвиватися.

Що стосується мов програмування, то краще знати один затребуваний мову, але з усіма супутніми технологіями. Універсальні солдати, які можуть програмувати на різних мовах, але ні в одному з них глибоко не розуміються, нікому не потрібні.

Наша компанія DNA325 один з лідерів на ринку IT рекрутингу. Ми допомагаємо світовим компаніям знайти на території України кращих фахівців різних напрямів - розробники, маркетинг, рекрутинг, дизайн і т.д.
Ми абсолютно точно знаємо які вимоги висувають до претендентів міжнародні компанії і допомагаємо нашим кандидатам правильно підготуватися до співбесіди.

Також в цьому році ми запустили інтернатуру, де наші професіонали рекрутери допомагають освоїти затребувану професію IT рекрутер.

Щоб записатися на нашу інтернатуру просто заповніть форму і наша команда зв'яжеться з вами.