Топ 5 причин, чому варто вирушити на волонтерство за кордоном

Топ 5 причин, чому варто вирушити на волонтерство за кордоном

Відчуваєш, що робиш щось суспільно важливе?

Ми звикли вважати волонтерство справою невдячною та одноманітною. Чи справді це так? Очевидно, гроші за працю не отримаєш – недарма вона є добровільною та неприбутковою. 

Натомість, цінність волонтерства у значно важливішому: власний досвід, усвідомлення значущості своєї роботи та вдячність тих, кому даруєш тепло. 

Це твій шанс почати змінювати світ. Відкрий для себе колоритний всесвіт волонтерства за кордоном 2020. 

Чому воно вартує твого сміливого кроку? Ось тобі  Топ 5 причин від наших волонтерів.

Вихід із зони комфорту

“У своїй тарілці” – відчуття, за яке ми полюбляємо славнозвісну зону комфорту. Психологія визначає її як простір, що дає відчуття безпеки. Як не дивно, розвиток особистості неможливий без виходу за її межі, адже там починається ризик. 

Тому міжнародні проєкти волонтерства нерідко обирають якраз-таки через особисті челенджі. Твої страхи – це не перепона, а привід. Ти стикнешся з чимось радикально інакшим, потрапиш у середовище, що стимулюватиме долати власні бар’єри. Від незнання місцевої мови, звичаїв до роботи з людьми з іншим менталітетом та цінностями – твоя зона комфорту значно розшириться. Врешті те, що колись здавалось неможливим, стане звичною справою. І ти пишатимешся цим. 

«Стажування навчило мене самостійності того роду, якої людина набуває під час перебування у неконтрольованих та неуникних обставинах. Завдяки правильному підходу, говорити виявилося можливо і без слів, і навіть з неангломовними людьми вдалося налагодити комунікацію.» – Вадим Позняк, волонтер в Італії– Вадим Позняк, волонтер в Італії

Практика англійської мови

Мови – ключі до взаєморозуміння. Навіть тоді, коли у співрозмовників вони різні. Робота волонтером стане цікавим вирішенням виклику, що стоїть ледве не перед кожною сучасною людиною – знання мови. Де знайти практику? Таку, аби щодня прокидатись та засинати з іноземною мовою? В іншій країні ти отримаєш таку можливість навіть тоді, коли й не очікуватимеш.

Це інтенсивна мовна практика. Ти не просто вивчаєш мову, а живеш у ній. І йдеться про вдосконалення не лише англійської, а і французької, німецької, чеської та багатьох інших – все залежить від обраного проєкту. 

«Помітила, що коли довелось спілкуватися з водієм, у думках перекладала англійські слова на російську. Тому гайс, якщо ви дійсно бажаєте підвищити свій рівень розмовної англійської мови, позбавитися страху паблік спікінгу, то стажування Global Volunteer саме для вас.» – Інна Мізюк, волонтерка у Польщі.

Поширення культури України

Волонтерство – праця задля позитивних змін у суспільстві. Волонтерство за кордоном – вплив поза межами власної країни. Навіть просто подорожуючи, ти мимоволі стаєш її амбасадором: твої вчинки, слова, вигляд – усе має значення. А тепер уяви, яку місію несуть міжнародні волонтери – своєю віддачею, ставленням, бажанням віддавати вони формують перше враження про свої країни. 

Водночас, такий досвід – занурення і в інші культури. Це не туристична поїздка. Тебе оточують місцеві на роботі та у повсякденності, пліч-о-пліч з тобою працюють іноземні волонтери. Це міжкультурний обмін, в якому усі – головні герої.

«Було дуже круте відчуття, коли бачила, як учні під час мого уроку-презентації змінюють свій погляд щодо України, вони починають її розглядати та відкривати для себе як щось насправді прекрасне.» – Юлія Попелишин, волонтерка у Чехії.

Злам стереотипів

Обираючи шлях міжнародного волонтерства, потисни руки своїм стереотипам та подякуй за надійну службу. Людина, так чи інакше, зростає у певному середовищі, що впливає на її ставлення до того, що «випадає» за його межі. Уяви, що та сама людина раптово потрапляє за кордон, де має щодня спілкуватися, працювати, жити разом з людьми з інших реалій. У новому середовищі. 

 Не дивуйся, якщо і ти підпадаєш під певні стереотипи. Вони бувають різні: вікові, расові, національні, релігійні ...

Проте стереотипи створені для того, аби їх руйнувати. Яким чином?

 «"Вау" момент – це усвідомлення, що ти у 19 років можеш поїхати в іншу країну святкувати Новий Рік і свій День народження, зустріти безліч нових людей, закохатися в іншу культуру, але найбільшим здивуванням був той факт, що насправді світ такий різний, і люди також, те, що для тебе є правильним, для інших може бути абсолютно неправильним.» – Ольга Пастух, волонтерка у Грузії.

Нові навички у незвичних обставинах

Soft Skills – не менш важливий набір навичок, аніж професійні знання. Так стверджують 92% рекрутерів та менеджерів, стверджує також і дослідження LinkedIn. Недивно, адже саме ці навички визначають, яким чином людина реагує на виклики, працює у команді, переконує оточуючих, презентує та креативить. Ці навички описують нас не з професійного боку, а з особистісного.

Як же їх розвинути? Волонтерство за кордоном стане крутою можливістю прокачати навички, що знадобляться тобі, незалежно від майбутніх професій чи обставин.

«Цей досвід був повний викликів. Все, що не відбувалось, вимагало від мене тренувати у собі якості, які до того мені не потрібні були. Лідерство, критичне мислення, креативність, рішучість, безстрашність і т.д. Недаремно кажуть, «подорожуйте і ви зрозумієте, що кордонів у світі немає». Усі люди - це джерело енергії, знань та нових відчуттів. Стажування мене навчило не боятися та жити як ти хочеш, без рамок.» – Марія Семерез, волонтерка в Італії.

Кожна з цих цитат – дбайливо обраний шматочок з історій, які можуть лягти в основу книжок. Книжок про непростий, але такий важливий досвід міжнародного волонтерства. Можливо, серед них буде і твоя?

Розпочни свою історію разом з організацією AIESEC  – обирай волонтерство за кордоном 2020 за програмами Global Volunteer.