У пошуках ідеального роботодавця

У пошуках ідеального роботодавця

Вже певний час хочеш працевлаштуватись, але досі не знайшов «компанію мрії»? Це важко, розуміємо :(

Коли нові підприємства ростуть у шаленому темпі, обирати між ними стає все важче. А море рейтингів компаній, які покликані допомогти з вибором найкращого варіанту, не завжди стають у пригоді. Дійсно, величезна кількість критеріїв та авторських суджень часто лише збивають з пантелику.

Отож, аби полегшити життя тим, хто перебуває в активному пошуку ідеальної організації, представляємо Топ-5 топів роботодавців України! Сподіваємось, він точно допоможе тобі знайти «кращого серед кращих».

В переліку нижче наведені компанії, які формують списки, а також декілька слів про рейтинги та посилання на них. 

Почнемо з найсвіжішого, а саме рейтингу «STUD-POINT»! 

1. STUD-POINT

Організація відома тим, що опікується працевлаштуванням студентів в Україні. В компетенцію «STUD-POINT» входять: 

  1. допомога студентам і випускникам України на перших етапах кар’єрного шляху;
  2. пошук молодих спеціалістів для роботи в топових вітчизняних компаніях;
  3. поширення бренду роботодавця серед студентства.

Щороку в рамках форуму «HR-POINT» — проєкту для топових HR-спеціалістів України — проводиться конкурс «Топ-25 роботодавців, відкритих для талантів до 25 років». Премія націлена на заохочення великих корпорацій щодо прийому молодих спеціалістів для максимізації продуктивності від співпраці. Відповідно, основний критерій — відкритість до роботи зі студентами та випускниками. 

Оскільки даний рейтинг опубліковано лише кілька днів тому, радимо не гаяти ні хвилини та мерщій ознайомитись із вакансіями в зазначених нижче організаціях! 

Отож, у «Топ-25 роботодавців, відкритих для молодих талантів» було виділено наступні компанії: «ZONE3000», «Укртелеком», «KPMG», «PepsiCo», «Київстар», «Genesis», «appflame», «EY», «GlobalLogic», «Nestle», «Vodafone», «Volia», «Yalantis», Національний банк України, «ELEKS», «TEDIS», «Admitad», «Фармак», «EVA», «Альфа-Банк Україна», «Philip Morris», «SimCorp», «MacPaw», «British American Tobacco», «Syngenta». 

Кожна з них має власну історію роботи зі студентами та випускниками. 

Наприклад, «Vodafone» проводить програму стажування з 2015 року. Наразі основною метою є залучення покоління Z для розвитку нової експертизи у сфері цифрових продуктів і послуг. Проєкт «Vodafone Career Way» — оплачуване шестимісячне стажування для студентів усіх спеціальностей, переважно 4-6 курсів. За кожним учасником закріплюється ментор, який виконує роль наставника і допомагає новачкові адаптуватися до умов роботи. Важливий елемент програми — розробка та реалізація індивідуального плану розвитку, що складається з двох блоків: hard skills і soft skills. 

Національний банк, своєю чергою, пропонує стажування в одному чи кількох структурних підрозділах центрального апарату. Воно здійснюється студентами у вільний від навчання час на безоплатній основі, конкретне місце роботи визначається в залежності від потреб організації. Тривалість програми узгоджується зі співробітником, але вона точно не може перевищувати 6 місяців. Під час стажування студенти залучаються до роботи над розробкою та практичним втіленням власних ідей та проєктів, проводять дослідження тощо; можливість подальшого працевлаштування передбачена. 

А «Укртелеком» активно пропонує стажування для 3-6 курсів, яке проходить переважно в дистанційному форматі. Як і «Vodafone», компанія не є орієнтованою на конкретні спеціальності — до роботи запрошуються всі. Хоча, існує і специфічна програма: «Кращі — з Укртелекомом». Вона розрахована лише на технічні профілі. 

Звісно, це не всі приклади співпраці компаній-призерів із молодими фахівцями. Однак, сподіваємось, цього вистачило, аби переконати тебе, що слід завжди вірити у власні сили і пробувати влаштовуватися на роботу, навіть попри відсутність попереднього досвіду!

2. Forbes (спільно з Work.ua)

При створенні рейтингу «Forbes» враховувались наступні фактори: задоволеність працівників умовами роботи в компанії, рівень заробітної плати, зацікавленість підприємства добробутом співробітників, інформаційна відкритість корпорації тощо.

Першу сходинку посіла компанія «JTI» (Japan Tobacco International). Аж 92% співробітників порекомендували б її друзям або знайомим. Це не дивно, адже об’єднання всіляко піклується про персонал, щедро наділяючи працівників соціальними гарантіями.

Срібло ж дісталося «Київстару». Компанія характеризується наявністю вельми привабливого соцпакета, який включає медичну страховку, можливості особистого й кар’єрного зростання (тренінги та курси), бонуси за хорошу роботу, програми адаптації новачків тощо.

І на третьому місці розташувався ProCredit Bank — комерційний банк, який є частиною міжнародної групи ProCredit зі штаб-квартирою в Німеччині. Ця обставина не може не впливати на корпоративну культуру: працівники щорічно проходять підвищення кваліфікації за кордоном, всі ж «новобранці» обов’язково навчаються не лише банківській справі, а й етиці та мистецтву ведення переговорів.

3. DOU.ua

Рейтинг від «DOU» стосується лише IT-компаній. Топ представлений у вигляді зведеної таблиці, в яку потрапляють підприємства чисельність від 81 співробітника. 

У таблиці сформовано окремі рейтинги для об’єднань різної величини. Тут першість отримали компанії «Genesis» (в категорії «від 1500 спеціалістів»), «Plarium» (800 — 1500 спеціалістів), «Terrasoft» (200 — 800) та «Codemotion» (81 — 200).

4. ТОП-100 (спільно з Delo.ua)

Даний рейтинг роботодавців формувався з урахуванням трьох оцінок: результати голосування читачів на сайті Delo.ua (20% від загального бала), думка експертного журі (60%) та судження редколегії (20%).

До списку увійшло понад 140 компаній, більшість із яких належать до сфери ритейлу, харчової промисловості та телекомунікацій.

Отож, відзначимо декількох переможців.

«Київстар». І тут телекомунікаційний гігант виділився за рахунок привабливих умов роботи та належного піклування про своїх працівників.

«Метінвест». Як відомо, компанія дуже ретельно слідкує за здоров’ям робітників, регулярно проводячи медогляди і підтримуючи необхідний рівень комфорту на робочому місці. 

«Фармак». Корпорація активно реалізує програму з побудови зовнішнього та внутрішнього HR-бренда. Серед її проєктів — співробітництво з профільними вишами, робота з Малою академією наук, просування бренда роботодавця в соцмережах і т.п.

5. GRC (в минулому — HeadHunter)

GRC формує як загальні рейтинги роботодавців, так і «топи найкращих» у конкретних сферах: IT, торгівля і т.п. До найновішого списку увійшли такі компанії, як «ПриватБанк», «Vodafone Ukraine», «OLX», «Нова Пошта» та багато інших.

У сфері IT слід виділити «Wargaming», «GlobalLogic Ukraine», «EPAM»; у секторі торгівлі — «Алло», «Розетка» та «Цитрус». Наостанок, в галузі телекомунікацій відрізнилися «Воля», «Lifecell», «Укртелеком».

Отож, дійшовши до кінця статті, точно можеш бути впевненим: незабаром ти знайдеш місце роботи, про яке мріяв усе життя. Цікався, дізнавайся, переходь за посиланнями — і кар’єрний успіх гарантований! 

Ну, а якщо тобі вже не терпиться подати заявку на якесь зі стажувань, мерщій біжи читати нашу статтю на блозі STUD-POINT про успішні кейси залучення молоді першої десятки компаній. Вперед будувати свою успішну кар'єрну історію!