Вдалий публічний виступ: як правильно підготуватись

Вдалий публічний виступ: як правильно підготуватись

Початок кар’єри оратора. Де він був? Перші відповіді на уроках чи парах, звіт на роботі або промова на науковій конференції, теоретично будь-яке висловлення з метою донесення інформації чи впливу на авдиторію. 

Нерідко в такі моменти ми відчуваємо страх, але за умови ґрунтовної підготовки, ці виступи стають запорукою ефективної комунікації. Дана стаття про те, як легко підготуватися та комфортно почуватися в процесі промови.

Секрет вдалого публічного виступу – розуміння авдиторії. Лекторам часто радять «бути собою», але це може сприйматися як певна зацикленість на своїй особистості. Так, спікер має добре розумітися на темі своєї промови та коректно розкривати її, але головне – пам’ятати хто споживає ваш контент. Тобто спочатку на кого ви спрямовані, які інтереси та підґрунтя мають ваші слухачі.

Наприклад, уявіть, що ви розповідаєте про особливості асинхронного програмування випускникам технічних та гуманітарних вишів. Першим ваша лекція здасться нудною, бо вони то все 100 разів чули, а друга просто перестане сприймати ваш матеріал на 5-ому незнайомому їм слові.

Тепер, коли відомо хто ваша авдиторія та тема підібрана під неї, переходимо до написання промови. Для цілісного сприймання матеріалу слухачем, в процесі створення дотримуйтеся певної структури. Наприклад, лектори TED часто використовують таку: Початок – це історія-пояснення вибору теми; далі актуальність (приведення прикладів на більш глобальних проблемах), щоб підтвердити, що інші також думають про це; і в підсумку пропонується власне розв'язання проблеми.

Приміщення. А що з ним не так? Варто дізнатися про технічні умови та особливості об'єкта, де буде проходити захід. Це точно допоможе уникнути певних неприємних сюрпризів та запобігти зайвому стресу.

Тепер ми маємо на руках готову промову. Що робити далі? Якщо місце вашого виступу дозволяє, то супроводжуйте розповідь презентацією. Виносьте на слайд тільки основну інформацію. Велика кількість тексту руйнує увесь її сенс. Читати й слухати одночасно не вміє ніхто.

Чудово, тепер у вас є готова промова та презентація, залишається тільки начитування вголос перед дзеркалом. Є дві новини, погана: скільки разів ви б не перечитували свій виступ вдома, ви все одно будете хвилюватися; гарна: ви зможете поекспериментувати з інтонаціями та жестами, краще пізнати себе та свій продукт та станете ближче до виступів експромтом.

Тепер до виступу. Ви підходите до сцени, ваш пульс пришвидшуються, думки плутаються, в голові вештається питання «Що робити?».

Припустимо ви знаходитесь за кулісами і відчуваєте страх, тут вам допоможе добряче потруситися, це зніме м’язову напругу з тіла. Якщо немає місця де сховатися від очей авдиторії, то зробіть глибокий вдих і два короткі видихи, це врівноважить ваше дихання та ритм серцебиття. Навіть прості позіхання  зможуть розслабити вашу гортань і зробити ваш голос нижчим, глибшим та більш впевненим.

Часом тривога змушує забути ретельно прописану промову. Як це усунути? Можна завчасно собі записати план виступу не вдаючись у подробиці. Авдиторія не має спостерігати за тим, як добре вас навчили читати в школі.

Якщо конфуз все ж таки стався – просто продовжуйте говорити до того моменту, коли думка не повернеться до вас. Ніхто не дізнається про ваш пропущений абзац, поки ви самі не розкажете про це.

Додатковий варіант приховування розгубленості – розмова з авдиторією. Постановка запитань, обмін думками та розповідь власного досвіду, все це дасть глядачу відчути причетність до вашої теми. Такі трюки актуальні, навіть коли все йде за планом.

Ще трохи про спрямування думок. Жестикуляція є не менш важливою частиною промови, разом з інтонацією вона допомагає розставити акценти. Але зловживання цим інструментом може навпаки відвертати увагу глядача, або показати вашу невпевненість. Як уникнути? Можна зайняти руку пультом для перемикання слайдів чи просто покласти її у кишеню.

Ну і головне: ПРАКТИКА, ПРАКТИКА, і ще раз ПРАКТИКА. Не оббивши коліна, не навчишся ходити, тому свою виграшну стратегію ви набудете тільки базуючись на своїх сильних та слабких сторонах. А почати практикуватися в публічних зверненнях ви можете хоч зараз, ставши амбасадором в нашому проєкті "Найбільший урок у світі", де ви зможете розказати школярам про Цілі Сталого Розвитку, та надихнути їх стати тим поколінням, що змінює світ. Або, якщо ваша ціль вільно заговорити англійською, доєднуйтесь до наших Speaking Clubs. Там ви завжди зможете вдосконалити свою другу мову з іноземцями.

Тож якщо хотіли б долучитися до проєктів і подій організації або просто дізнатися більше про нашу діяльність, заходьте на наші сторінки у соцмережах: Instagram, Telegram, TikTok.