Знайомся, це - AIESEC!

Знайомся, це - AIESEC!

Мати у своїй країні таку велику молодіжну організацію та не знати чим вона займається? Ой, та то не про тебе, бо після цієї статті будеш знати про AIESEC більше, ніж про логарифми, це так точно.

Перше, що ми завжди кажемо про AIESEC - це словосполучення «міжнародна організація». І це так! Відділення AIESEC є у 111 країнах світу та ще й не в одному місті! Ти можеш стати нашим членом у будь-якій точці світу і в процесі роботи познайомитися з AIESECерами з іншого боку планети, або ж поїхати на стажування до іншої країни і там теж співпрацювати з людьми різних національностей. Це сприяє досягненню однієї з найважливіших цілей організації - поглиблення крос-культурного розуміння. І оскільки організація міжнародна, то більшість комунікації відбувається англійською мовою, що значить величезну кількість практики мови! 

Наступне:  ми волонтерська неприбуткова організація, проте наші члени отримують свою вигоду. Вона проявляється у розвитку величезної кількості hard та soft скілів, у знаходженні друзів з усіх куточків світу і найголовніше - розкритті лідерського потенціалу. Немає нічого кращого ніж спостерігати за розвитком людини від початку її членства і до кінця - це величезні зміни, для досягнення яких у звичайному житті деякі можуть витратити десятиріччя, а деякі і не досягнути ніколи. 

І ще AIESEC - це незалежна і непартійна організація, що значить, що наша робота не контролюється жодним політичним рішенням або жодною компанією для лобіювання певних інтересів, і все, що ми робимо - заради користі світу і кожної людини. 

Що ж конкретно робить AIESEC в Україні? Ми працюємо у двох напрямках - зовнішній і внутрішній.

Зовнішній: проводимо заходи, вебінари, спікінг-клаби, основна мета яких - змотивувати і дати певні знання. Як приклад - Youth Speak Forum - конференція для молоді, що проводиться у різних містах України. З літа 2021 року було проведено 5 YSF (у Тернополі, Києві, Харкові, Івано-Франківську, Чернівцях та Львові) у різних форматах: онлайн та офлайн. 

На них учасники форуму отримали знання для прокачки своїх лідерських рис, цікаві знайомства, мали змогу поставити питання спікерам на нетворкінг-спейсах та відвідати воркшопи. Серед спікерів були представники різних професій: блогер та актор Саша Вебстер, власниця G-bar в Івано-Франківську Наталія Борня, Senior Talent Sourcer Володимир Рущак, співласниця консалтингово-тренінгової компанії Filab Кріс Косик, Президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель та інші. Подивитися як це було минулого року у Києві можна за посиланням.

Також ми відправляємо всіх охочих на стажування - волонтерські та професійні, щоб молодь України могла спробувати себе в різних умовах, побачити нову культуру і зробити свій внесок у розвиток світу.  

Внутрішній: робота департаментів організації. Ти можеш спробувати саме те, до чого в тебе лежить душа - маркетинг, продажі, проєктний менеджмент або ж customer experience. Всі вони напряму пов’язані з роботою над проєктами, які ми перелічили вище.

Якщо вже говоримо про AIESEC зсередини, то давай детальніше розповімо про структуру: маємо 12 локальних комітетів у Києві(два), Харкові, Львові, Івано-Франківську, Дніпрі, Чернівцях, Черкасах, Одесі, Кропивницькому, Тернополі і Вінниці.

Структура кожного комітету доволі проста:

  1. Президент - очолює комітет;
  2. Віцепрезиденти - очолюють конкретні департаменти, в кожному може бути декілька команд;
  3. Тім-лідери - очолюють команду в департаменті’
  4. Координатори  - не мають команди та працюють на одному рівні з Тім-лідерами; 
  5. Тім-мембери - входять до складу команд Тімлідів.

Коли приходиш в організацію, то починаєш з Тім-мембера, а потім рухаєшся далі по позиціях. На малюнку можеш побачити як відбувається ріст в організації. 

Щодо департаментів, то вони поділяються за сферами: Customer experience, Sales, Marketing, Project management тощо. 

Кожні півроку відбувається релокація позицій - тобто можна перейти в інший департамент або ж перейти на позицію вище. Наприклад, спершу ти займався SMMом в Маркетингу, далі відправляєш людей на стажування або ж керуєш власною командою.

Головна перевага AIESEC - динамічність, що дозволяє людині розвинути максимум скілів за короткий час та ще й підтягнути свою англійську. Щодо англійської, то це не просто червоне слівце, щоб притягнути твою увагу. Специфіка роботи організації полягає у постійній комунікації англійською мовою - як з людьми, які користуються нашими можливостями, так і з її членами, особливо з інших країн. Потрібно бути готовим до того, що зіштовхнешся із білінгвістичним ком'юніті і це кайф - бо з такою практикою мова точно не застоїться!

Разом з AIESEC ти можеш розвинути свою креативність, тайм-менеджмент, проджект-менеджмент, навички роботи в команді і публічних виступів. Та цей перелік не є вичерпним, адже все залежить від того як активно ти себе ведеш та чи проявляєш ініціативу - чим більше, тим помітніший розвиток! 

От шерінг від Анастасії, яка є членом організації вже 2 роки, тож точно знає як AIESEC змінює людей:

“В AIESEC я вступила в 2020 році після масштабного локдауну, коли не могла влаштуватися на роботу та знайти чим займатися в універі. Розпочинала як мембер команди, що займалася організацією професійних міжнародних стажувань, та завдяки цьому покращила навички комунікації, сейлзу, краще зрозуміла і навчилася правильно резпрезентувати себе, лідити (вести) команду та працювати з продуктами. Зараз я Президент локального комітету у Харкові та лідер для команди, що складається з 50 мемберів. Така собі міні-СЕО. Не впевнена, що ще десь могла б отримати такий досвід у свої 22 роки.”

Наближаємося до найбільш цікавої частини - як же стати членом AIESEC ком’юніті? Набір в організацію буде відкритий на початку вересня, тож у тебе є час, щоб перевірити, чи:

🔸Тобі від 17 до 29 років; 

🔸Володієш англійською мінімум на рівні А2;

🔸Готовий/а приділяти 8-12 годин свого часу на тиждень; 

🔸Розумієш, що бути волонтером - це серйозна справа, і тобі доведеться нести певну відповідальність і бути гнучким;

🔸Бажаєш оточити себе людьми, які знають що роблять і для чого.

Наші вітання, якщо маєш 5/5! Тоді досвід в AIESEC тобі буде в кайф, чекаємо на твою анкету у серпні! Думаємо, що провести певний час свого життя серед вмотивованої молоді, в якої очі палають змінами і розвитком - точно не найгірший варіант. 

Щоб дізнатися, як саме і коли точно буде проходити відбір, слідкуй за нашою сторінкою в Інстаграм/Телеграм/Фейсбук @aiesecinukraine.

Бажаємо наснаги і пам’ятай, що AIESEC - це не лише про розвиток тебе, а й всього світу!