Як донести інформацію співрозмовнику?

Як донести інформацію співрозмовнику?

Щоразу, коли ви виступаєте перед широкою публікою чи навіть перед окремою особою, наприклад, потенційним клієнтом або колегою, важливо правильно донести інформацію. Дехто вважає, що успішність комунікації визначається правильністю використовуваної мови. Проте це не зовсім так. Комунікація – це інтерактивний процес, успішність якого залежить від чіткості переданої інформації. 

Незалежно від того, чи ви спілкуєтесь у професійній сфері, чи в особистому житті, важливо донести інформацію до співрозмовника у чіткий і зрозумілий спосіб. 

Ось кілька порад про те, як це зробити ефективно:

Проаналізуйте свого розмовника

Важливо визначити зацікавленість, ставлення, емоційні реакції свого співрозмовника. Комунікація стає ефективною, коли відбувається якісна передача бажаної інформації або почуттів від однієї людини до іншої. 

Будьте лаконічними

Це означає стислість або коротке і чітке вираження потрібних ідей або знань, які має зрозуміти співрозмовник. Якщо вам потрібно передати багато інформації, спробуйте визначити пріоритетність найбільш важливих моментів і впорядкувати свої думки перед тим, як почати говорити.

Використовуйте навички активного слухання

Активне слухання - це процес залучення до розмови, вмотивований бажанням покращити стосунки між мовцем і слухачем. Розмова має бути спільними зусиллями, спрямованими на те, щоб зрозуміти один одного. Використовуйте такі прийоми, як кивання головою та зоровий контакт, щоб показати свою зацікавленість в тому, що говорить ваш співрозмовник. Якщо ви налагодите розуміння, то це підвищить ймовірність того, що вас уважно слухатимуть і врахують ваші думки та ідеї.

Наводьте зрозумілі приклади

Надання прикладів може бути вельми корисним для пояснення складних ідей або концепцій, оскільки це чудовий спосіб умовно їх проілюструвати. Передаючи інформацію, намагайтеся використовувати приклади з реального світу, які можуть бути близькими вашій аудиторії. Це допоможе їм краще зрозуміти інформацію та запам'ятати її на довше.

Практикуйтесь

Для максимально ефективної практики необхідно широко використовувати можливості спілкування з різними людьми. Важливо не зупинятися на досягнутому, а постійно вдосконалювати свої знання та навички.

Практикуватися варто не тільки з своїми знайомими, а й з іншими аудиторіями. AIESEC в Україні пропонує можливість спробувати себе в ролі спікера та зайнятися важливою місією - донести інформацію про цілі сталого розвитку для студентів та школярів.

"Найбільший урок у світі" - це всесвітня ініціатива створена Project Everyone та UNICEF націлена поширити обізнаність про Цілі Сталого Розвитку серед молоді і дітей. Тут ви зможете підвищити свій рівень лаконічності висловлення, навички активного слухання та надавати приклади дітям, що не лише допоможе поліпшити вміння донести інформацію, але й познайомить вас з новими людьми та розширить кругозір.

Пам'ятайте, що комунікація - це мистецтво передачі інформації, ідей та поглядів від однієї людини до іншої, тому відчуття співрозмовника та набуття досвіду буде щоразу покращувати ваші навички у розмові.